Stedet mitt & stedet vårt – å bygge kultur

Av
Line Melvold
Eier av STYD og styrer i Barnas Have, Færder Kommune


Det er så lite vi vet om hverandre.
Vær åpen og lyttende. Vær klok på vegne av barn.
Vi er alle feilbarlige, men vi gjør så godt vi kan, alle sammen.
 

Å tenke over hvorfor vi er der vi er, kan være en uoversiktlig øvelse.
Å velge foreldre eller steder å vokse opp er ingen barn forunt.
Foreldrene kan velge barnehage for barna sine.
Av og til får de den barnehagen de ønsker seg – og av og til ikke.
Men barn velger ikke barnehage.

Vi som jobber i barnehage, har hatt ulike innganger og ønsker for å være her.
Noen har havnet i yrket litt på slump, andre har ønsket seg det helt fra de var små.
Så sånn er det da.

Vi havner sammen på dette stedet, denne barnehagen, av ulike årsaker. Her skal vi tilbringe timene og dagene våre sammen. Små og store. Det er tilfeldig.
Sammen skal vi skape det gode livet.

Det gode livet som er fint her og nå, og som skal fylle bagasjen til barna med øyeblikk, erfaringer og minner som også påvirker livet senere.
Her skal vi sammen bygge en kultur for hvordan vi skal være sammen. Foreldre og ansatte skal sammen skape en kultur som gjør at det er en sammenheng mellom hjemmet og barnehagen. Vi har et gjensidig ansvar for hvordan vi snakker sammen og hvordan vi samarbeider i denne verden barna lever i. Vi skal skape gode møteplasser for barna våre som er trygge og inkluderende. Det kan ikke være tilfeldig.

Barn skal ikke ha flaks med barnehagen sin. Det skal være trygt for alle barn å være i barnehagen sin. På stedet sitt. Sammen med vennene sine og trygge omsorgspersoner.
Foreldre skal erfare at barnehagen er et sted de kan komme til å snakke med oss som jobber der om barnet deres hvis det er noe de bekymrer seg for eller som de lurer på.

 

Vi satt og snakket om det i går kveld. At denne gutten vår som har så mye livsglede, nesten bobler over av denne gleden. Og ikke misforstå oss altså, men det kan bli mye noen ganger. Han kan bringe frem mye følelser hos oss begge, og vi tror ikke vi møter ham så klokt hele tiden. Da er vi glad vi er i denne barnehagen. Her er det kort vei fra bekymringer og tanker, til muligheter til å snakke med dere fagfolk. Det er virkelig en hjelp for å trygge oss i foreldrerollen. Og vi var jo usikre i begynnelsen, om vi kunne prate ærlig med dere, både om oppturer og nedturer. Men vi ser det funker det vi blir enige om. Det er rett og slett med på å gjøre livet for alle oss bedre.

Så barnehagedagen 2024, som handler om kulturarv og hva barna får oppleve, erfare og lære i barnehage, blir for vår del viktig for å synliggjøre betydningen av å bygge sammen-kultur. Det er ikke tilfeldig hva som legges til grunn for gode barnehager, og det er av stor betydning at vi som jobber i barnehage må vite hva vi står på og står for.
At vi er sammen om å gjøre livet og verden for barna våre trygg og meningsfull.

Hvor vi er, spiller ikke den største rollen.
Det er hvem vi er der sammen med og hvordan vi er sammen, som gir mening.