Å ha tillit til de som faktisk utfører arbeidet – det sier seg selv

Av
Line Melvold
Eier av STYD og styrer i Barnas Have, Færder Kommune

I disse dager får bemanningssituasjonen (les: krisen) i barnehagene mye fokus i media. Det er rett og slett helt suverent, og på tide. Jeg skal ikke skrive et langt innlegg, men jeg vil vise til hva som faktisk fungerer, og som gjør det slik at hverdagen oppleves meningsfull og håndterbar for barnehagens ansatte.

 

1.    Økt grunnbemanning

Økt grunnbemanning i barnehagene gjør at fraværet går ned og kvaliteten går opp.
Det sier seg selv at dette fungerer.
Et eksempel som viser dette, er her fra Utdanningsnytt: https://www.utdanningsnytt.no/barnehagelaerer-barnehagepedagogikk-bemanning/to-ekstra-ansatte-i-barnehagen-har-fort-til-bedre-relasjoner-med-barna-og-storre-arbeidsglede/344504

2.    Vikar ved ubunden tid

Når barnehagelærerne har ubunden tid, må det settes inn vikar. Dette gjør at barnehagelæreren faktisk får tatt ut tiden, slipper dårlig samvittighet og får mulighet til samtid med andre pedagoger.
Det sier seg selv at dette må til for at barnehagelærere skal få til å ta ut timene sine.

3.     Spesialpedagoger i alle barnehager.

Når spesialpedagog knyttes til en barnehage, får hen mulighet til å jobbe både med barn som har enkeltvedtak, men også i grønn sone og sammen med personalet som jobber i barnegruppene.
Det sier seg selv at dette er en vinn-vinn situasjon for alle.
Jeg jobber som styrer i Færder kommune, og er så takknemlig for denne prioriteringen.
Les mer her:
https://www.utdanningsnytt.no/bemanningsnorm-overgrep-sensitive-barn/ansatte-spesialpedagog-i-alle-barnehagene-i-faerder--antallet-henvisninger-til-ppt-stuper/230290

4.     En styrer i hver barnehage

Dette er helt avgjørende for å kunne drive det pedagogiske arbeidet vi er pålagt å gjøre. Barnehager må ha nok lederressurs for å kunne jobbe systematisk med kvalitet.
Det sier også seg selv.

Vi trenger ikke flere komiteer eller arbeidsgrupper for å se på dette. Vi som jobber i barnehage vet hva som trengs, og vi trenger det nå. Vi er selvfølgelig for mer kompetanse i barnehagen, men når det allerede er for få ansatte på jobb, er det ikke mulig å sende noen på kurs eller videreutdanning. Det sier også seg selv. Og når vi har stått i en pandemi i 3 år, kjenner vi også på kroppen at det ikke er over. Nå har adrenalin-ledelsen lagt seg etter en ekstremt krevende periode, men nå merker vi også etterdønningene for personalet etter å ha jobbet over evne under hele pandemien. Det er nok nå. Hvis det ikke gjøres endringer i bemanningen, er det nettopp kompetansen vi mister ut av barnehagene. Mange artikler og innlegg forteller om dette.
Og det sier også seg selv.

Kjære Brenna – lytt, og lytt ordentlig til oss som faktisk utfører jobben.
Lytt nå mens vi fremdeles ivaretar det viktigste som finnes: Barna våre.