«Nå er det EKTE jul!»

Av
Christine Wallumrød
Pedagogisk leder i Barnas Have på Nøtterøy, forfatter og fagformidler
Lene-Marie Monrad-Hole
Barnehagelærer, forfatter og fagformidler
Lene Holte
Barnehagelærer, forfatter og fagformidler 

Endelig er desember her igjen. Tid for spenning og ro, undring og nissestreker. Det er en spesiell tid i barnehagen. Det kribler litt ekstra i magen. Det skinner litt ekstra fra lysene. Det lukter litt ekstra godt. Og sansene er litt ekstra skjerpet.

Hva med å la lekemiljøene også skinne litt ekstra i desember?

Vi har laget et blogginnlegg som kan gi inspirasjon til å skape julestemning også i barnas lek. Leketemakofferter er en spennende måte å gi ekstra glød og påfyll til leken, og siden det er selveste desember så må det jo bli med julen som inspirasjon.

Hva er en leketemakoffert?

Jo, det er ganske enkelt en koffert fylt med ulike rekvisitter for å invitere og inspirere til ulike leketemaer. Det er ikke et krav, men vi erfarer at leker og materialer presentert i kofferter av eldre dato har en tendens til å pirre barns nysgjerrighet og lyst til å leke mye mer enn om innholdet plasseres i de tradisjonelle plastkassene. Koffertene kan utstyres med utgangspunkt i de leketemaene barna ofte leker og er opptatt av, eller de kan lages med et ønske om å utvide barnas lekenarrativer for å bringe barn sammen i ny og spennende lek. Nå i desember er det ekstra stas å sette sammen leketemakofferter med inspirasjon til julens mange narrativer.

 

«Oi! Se dere, vi har fått et juuuuuuletre!».
Seks barn tripper forventningsfullt inn i rommet. Barna møtes av en lekeinvitasjon inne i kuben med julekofferten utstyrt med glitter, julerekvisitter og et lite juletre. Rolig julemusikk er satt på, og belysningen er dempet for å skape ekstra lun stemning.
«Vi må henge opp julekuler på treet!» sier Nora full av begeistring.
Sammen begynner de å kjenne på og utforske det spennende nye som står fremme.
De går rett i gang med leken.
«Denne julekulen kan være oppe her», fortsetter Nora.
«Jeg henger opp denne, kan du henge opp den der?» spør Bjørn.
«Åh, jeg elsker å pynte til jul» utbryter Nora med et stort smil.
«Vi pynter sammen så det blir finere» legger Bjørn til.
Nora nikker mens hun strekker seg for å nå helt opp til de øverste grenene. Etter at de seks barna har brukt litt tid på å undersøke og henge opp julekuler på treet, skjer en naturlig deling av leken i gruppa, slik barn ofte gjør i denne alderen.

 

Mie og Stella forvandles til hund og eier, og sammen tar de med seg noen av julerekvisittene til huset de flytter inn i. Erle og Linea kler seg med små juleforklær og steller i stand til en julepiknik med en kakeboks og kransekakeformer.
«Vi er de som baker pepperkaker, og spiser de opp!» advarer de med lure smil.
Fra kuben høres nynning og tralling:
«Nå er det EKTE jul.
Vi pynter – pynter – pynter.»
Bjørn henter frem lekeplater og informerer de andre:
«Jeg skal lage en liten julebutikk».

Leketemakofferter + grunnmaterialer = Fleksibilitet i leken for barna (og de ansatte)

Hvorfor anbefaler vi å skape leketemakofferter til barns lek? Jo, fordi det ivaretar fleksibiliteten i lekemiljøet og gir barn og ansatte mulighet til raskt å kunne justere lekeinvitasjonene med utgangspunkt i barnas interesser og lekebehov. Om man for eksempel velger å innrede avdelingen med et definert leketema, som for eksempel sykehus eller brannstasjon, er tendensen at dette er spennende i starten, men at den første interessen og lekelysten avtar etter kort tid, eller kun er spennende for deler av barnegruppa. I tillegg er det ofte svært tidkrevende for ansatte å arrangere disse definerte lekesonene og rommene. Ved å gi barna tilgang til leketemakofferter vil fleksibiliteten i lekemiljøene fortsatt være ivaretatt, og vi unngår å legge beslag på rommene med mer eller mindre permanente leketemaer. På denne måten får barna mulighet til å velge den leketemakofferten som gir mening der og da, og de kan selv bygge opp scenografien de trenger i leken sin, ved hjelp av grunnmaterialene.

Eksempler på innhold til andre leketemakofferter:

Sykehuskoffert med stetoskop, skyllesprøyter, plaster og bandasjer

Verktøykoffert med tommestokk, skrutrekker, vater, skiftenøkkel og målebånd

Frisørkoffert med gjenbruksflasker fra sjampo/balsam/spray, hårruller, spenner, kammer og børster

Restaurantkoffert med servise, bestikk, servietter, menyer og bestillingsbøker til kelnerne

Tannlegekoffert med uniform, munnbind, hansker og kopper

Babykoffert med bleier, smokker, tåteflasker, smekker og kluter

Kosedyrkoffert med et utvalg av en gjeng med kosedyr. For eksempel kattebamser/hundebamser, som ofte er populære emner i barns lek

 

Bjørn ordner og fikser, og snart har julebutikken smånisser stående på rekke og rad. Foran smånissene legges det ut tørka appelsinskiver og noen av nissene får julekuler som pynt på seg. Det nynnes videre:
«Nå er det jul igjen, nå er det jul igjen...» før Nora sier med klar røst:
«Christine! Juletreet skal ha rød hatt og masse gullglitter!».
Klart det må ha rød hatt og masse gullglitter. Et gulltre! Bjørn henter flere madrasser og lekeplater, og bygger en borg rundt juletreet for å beskytte det slik at ingen kan ta juletreet. Han henter dinosaurene som for øyeblikket er fulle av plaster. De har tidligere på morgenen fått behandling med hjelp fra sykehuskofferten. Nora henter kattebamser fra kosedyrkofferten som også skal få plass på juletreet. Dinosaurene plasseres på lekeplatene som står på madrassene.

I døråpningen står Maja. Hun kom litt senere til barnehagen i dag.
Hun blir møtt av Nora som roper:
«Maja, kom inn og lek med oss! Vi har laget et maaaagisk juletre! Seeeee her!».
Så samles barna igjen til felles lek hvor julenissen forventes å komme og rampenissen faktisk kommer.
«Jeg skal gjøre noe tull og legge frem gamle ting uten å bli sett»
hvisker Bjørn mens han lister seg lett på tå.

(Barnas navn i fortellingen er byttet ut.)

Desember er en spesiell tid i barnehagen. Det kribler litt ekstra. Det skinner litt ekstra. Og det nynnes litt ekstra. Det er ikke bare juletreet som er magisk. Det er barnas muligheter til å leke også. Og muligheten til å tenke selv og tenke sammen. Julestemningen er virkelig til å ta og føle på for både små og store nå.

Riktig god jul til dere alle  - med ønske om stemningsfulle lekedager i desember!