Våren 2017 startet Styd kommunikasjon et treårig forskningsprosjekt: Psykisk helsefremmende mennesker og miljøer – opplevelser av sammenheng. Det er mange årsaker til at vi ønsket å se nærmere på hvordan det kan jobbes konkret og systematisk med psykisk helse og livsmestring i barnehagen. Kort oppsummert handler det om at barnehagen er en meget viktig arena for å danne et robust grunnlag for god psykisk helse. Dette arbeidet resulterte i boka Barn er budbringere – en veiviser til psykisk helsefremmende barnehager.
Dokumentasjonsverktøy for arbeid med psykisk helsefremmende barnehager
Med utgangspunkt i boka Barn er budbringere har vi i samarbeid med Kommuneforlaget utarbeidet et dokumentasjonsverktøy, en digital håndbok, som kan støtte barnehagene i arbeidet med å jobbe systematisk med barns psykiske helse.
Verktøyet kan bidra til å sikre at barnehager overholder lovverk knyttet til barns rettigheter, og at arbeidet struktureres, systematiseres og dokumenteres i en samlet digital håndbok.
Den digitale håndboka er bygd opp etter områdene i boka Barn er budbringere og fungerer som:
1. Et dokumentasjonssystem
Et enkelt arbeidsverktøy der prosessene knyttet til det å arbeide psykisk helsefremmende skriftliggjøres. Slik dokumenteres og samles de faglige prosessene i den digitale håndboka, og kan enkelt deles med øvrig ansatte og samarbeidsinstanser.
2. En veiviser og verktøykasse
Ved bruk av den digitale håndboka gis også tilgang til Styds digitale inspirasjonshåndbok. I denne håndboka finnes det mange konkrete eksempler og forslag på hvordan det kan jobbes med de ulike områdene i Barn er budbringere. Tanken er at denne håndboka kan brukes som en verktøykasse hvor barnehager kan finne støtte og inspirasjon til eget arbeid. Eksemplene byr på konkrete forslag til hvordan starte, drive og jobbe systematisk.
Målet er at barnehagens ansatte omsetter teori om barns psykiske helse til ny praksis, uten at det er en manual, et program eller en fasit på hvordan arbeidet skal gjøres. Vi ønsker å presisere at det handler om kunnskap, prosessarbeid og profesjonelt skjønn.
Eller sagt på vår måte: At ord blir til hender.
Selve fundamentet er barns rettigheter og den salutogene teorien.
Vi anbefaler at barnehagene jobber parallelt med teoribok (Barn er budbringere) og dokumentasjonsverktøyet (den digitale håndboka).
Følgende områder fra Barn er budbringere er sentrale i den digitale håndboka
Juridiske rammer – Barn er rettighetshavere
Lærende og profesjonell organisasjon – Til barnets beste
Lederskap – Barns mestring som mulighet
Relasjonsarbeid – Større sterkere, klokere og god
Livsmestring og sårbarhet – Barns rett til beskyttelse
Struktur – Med lek som kompass
Innhold – Prosjektarbeid, meningsfulle muligheter
Foreldresamarbeid – «It takes a village …»
Nytt innhold – Mobbeloven
Til hvert av områdene finnes det underkapitler, og kommunen/barnehagen kan selv bygge ut håndboka ved å legge inn egne kapitler og avsnitt som dokumenterer arbeidet i den enkelte barnehage. Kommunen/barnehagen kan også legge inn egne retningslinjer og rutiner. Det kan legges inn lenker som tar brukeren til andre aktuelle dokumenter.
Kommunens/barnehagens redaktører har tilgang til å legge inn egen dokumentasjon.
Håndboka gjøres enkelt lese-tilgjengelig for de ansatte via en lenke. Ansatte trenger ikke å logge seg på med brukernavn og passord for å lese.
Den digitale håndboka selges via abonnement.
For å komme i gang med arbeidet anbefaler vi opplæring i bruk av den digitale håndboka, samt introduksjonskurs og fagdager.
Ta gjerne kontakt med Lene-Marie Monrad-Hole i Styd kommunikasjon for en uforpliktende prat: lene-marie@styd.no