Inspirasjon til uteleken

Av
Lene-Marie Monrad-Hole
Barnehagelærer, forfatter og fagformidler
Lene Holte
Barnehagelærer, forfatter og fagformidler 

Oj! Se!
Hva er det? Hva er det? Hva er det?
Se, en blomst!
Det er vann!
Jeg trenger vann!
Trenger du vann?

Dette er lyden av en gjeng med ivrige 2-åringer i Barnas Have på Nøtterøy. De har nettopp kledd på seg, og er mer enn klare for lek ute. For nå er endelig våren her, og mulighetene for enda mer lek i uterommet åpner seg. Vi har laget en sanserik møteplass i sandkassa som inviterer dem til lek.

Nå skal de få utforske, kjenne på og leke - både sammen og hver for seg. Naturmaterialer i kombinasjon med grunnmaterialer og autentiske kjøkkenrekvisitter inviterer til å tømme, fylle, helle, blande og frakte. Akkurat slik de elsker å holde på med. Ved å plassere benken midt i sandkassa markerer den både soneinndeling, fungerer som leketorg - samtidig som den bringer barn sammen i lek. Kombinasjonen av alle disse materialene skaper en fleksibel lekeinvitasjon som lett lar seg endre etter barnas behov.

Generelt er det bra med variasjon i materialbruk. Barns sanser stimuleres gjennom bruk av ulike materialer. Arealer som er renset for småmateriell og løse materialer har liten grad av lekeverdi for barna. (Jens Zeevaert I: Barnehagens fysiske inne- og utemiljø.)

Bildene illustrerer hvordan møteplassen ser ut før, underveis og etter lek. En del av naturmaterialene som feks isklumpene, er et her-og-nå element som sakte, men sikkert smelter bort. Tang, kongler og skjell har noe lenger levetid, og varer kanskje ut dagen. Intensjonen med disse materialene er å tilføre leken det lille ekstra – og så varer det så lenge det varer. Grunnmaterialene og de autentiske kjøkkenrekvisittene er langt mer holdbare, og vil kunne vare hele vår- og sommersesongen og vel så det.

Med både vårens dugnader og loppemarkeder i vente er det bare å la seg inspirere – det er ikke alltid så mye som skal til.

God vår og god lek!

Før - invitasjon til lek


Underveis - barna er i full lek


Etter 45 minutter med lek
: Det meste av naturmaterialer og rekvisitter er utforsket og lekt med. Alt er blandet og transportert - akkurat slik det skal være.


Ny invitasjon:
Her er leker, rekvisitter og det som er igjen av naturmaterialene samlet slik at det på nytt inviterer til lek etter lunsj og hvile.


Om din barnehage ønsker faglig påfyll til personalmøte eller planleggingsdag, har vi digitale forelesninger om lek både ute og inne. Les mer her.